logo Ornak1

Szybki kontakt:

Telefon: +48 (18) 20-705-20
Tel. komórkowy: +48 695-530-813
e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie obsługi JavaScript.
Namiary GPS:
N49º13'44.94" E019º51'31.48" 

   
 12250020 10153792132059357 6313150225371308521 n

Szarlotka w schronisku to część naszej rodzinnej historii.

Szarlotka jak pamiętam od dawna królowała na naszych talerzach.

Zasmakowałam w szarlotce po raz pierwszy w Schronisku w Dolinie Pięciu Stawów Polskich, spędzając tam większość cudownego dzieciństwa. Schronisko to od lat prowadzone było przez dziadków a po czasie przez wujka Andrzeja i Józefa, mojego tatę.

Czy to rodzinna receptura?

Receptura prosta; mąka, cukier, jajka, margaryna, kefir, jabłka, cynamon, marmolada.

Pamiętam, olbrzymie stolnice, kilogramy mąki wysypywane na kształt stożków wulkanicznych, pamiętam też, że dziewczyny z kuchni pozwalały mi rozdzielać jajka na żółtka i białka, a następnie wrzucać w te puszyste stożki.

Samo wyrabianie ciasta należało jednak do odpowiedzialnych ludzi, musiało być czyste i pięknie wyrobione.

Wielkie ciastowe kule czekały na rozwałkowywanie a my, maluchy czekałyśmy by podkradać słodkawe okrajki, które zawsze pozostawały po rozłożeniu ciasta na olbrzymich blachach.

Jeszcze dzisiaj, kiedy piecze się szarlotka na Ornaku podkradam słodkie surowe ciasto by przywołać te dziecięce beztroskie chwile.

I tyle o cieście, ale jabłka są również ważne jak ciasto, musi być ich bardzo dużo i pokojone w cienkie płatki. Gruba warstwa powinna tworzyć pachnącą jabłkowo cynamonową poduchę.

Obieranie i krojenie jabłek zwłaszcza w sezonie turystycznym to całe godziny mozolnej roboty.

A jednak okazuje się, że tak nie jest. W pogodne dni skrzynki z jabłkami lądują na podwórku, dziewczęta zasiadają dookoła i w ramach babskich pogaduszek obrane i pokrojone zostają góry jabłek. Taka szarlotka to dopiero szarlotka, robiona z pasją i uśmiechem musi smakować lepiej.

Następny etap tworzenia smakowitej szarlotki zależy od pieca kuchennego i osoby, która dopilnuje ognia by nie był zbyt duży ani też za mały. Ciasto w tradycyjnym piecu lubi się szybko przypalać, wiec, kiedy szarlotka wychodzi z pieca równomiernie przypieczona widać uśmiech na twarzy dziewczyny, twórczyni tego jakby niebyło arcydzieła.

 Dziewczęta w kuchni schroniskowej to za zwyczaj młode osoby, nabierają jednak szybko doświadczenia w obcowaniu z wielkimi garami, ogromniastym piecem i niecodziennie dużą szarlotką.

Widać, jak to bywa w górach ludzie muszą być twardzi, kreatywni i odważni.

Szarlotka- jabłecznik-ciasto z jabłkami posypane cukrem pudrem, to pomysł mojej babci Marysi Krzeptowskiej, która zapoczątkowała wypiekanie szarlotki w Schronisku w Dolinie Roztoki, gdzie już w latach trzydziestych była gaździną. W niedługim czasie babcia Marysia z dziadkiem Andrzejem recepturę z pomyślnością przenieśli do Schroniska w Dolinie Pięciu Stawów Polskich. Później strzegli tej tradycji synowie, Józef i Andrzej obecnie zaś pałeczkę przejęły córki Andrzeja, Marychna z Martą.

Józef, mój tata szarlotkę z Pięciu Stawów „przyniósł” do schroniska na Hali Ornak. Od 1991r wspólnie z Tatą i Grześkiem, moim mężem tam gospodarowaliśmy. I tak pozostawiając nas, młodych w tym klimatycznym obiekcie z szarlotką rodzinną powędrował dalej do Schroniska na Polanie Chochołowskiej. Ojciec recepturę szarlotki ma   ”w małym palcu”.

Jako kierownik tegoż obiektu, od 1996 do karty deserów dopisał Szarlotkę Chochołowska z polewą z górskich jagód (borówek) i śmietany.

Ponieważ Tata jest niezłym łasuchem, zestaw ten stworzył na bazie własnych prób smakowych.

Obecnie trzy Schroniska Górskie PTTK, czyli Pięć Stawów, Ornak i Chochołowska serwują tradycyjną szarlotkę dotrzymując rodzinnej receptury.

Na Hali Ornak szarlotka występuje również w opcji „ Lato” wzbogaconej o owoce sezonowe, polewę waniliowo-śmietanową z posypką czekolady gorzkiej, skórką pomarańczy i cynamonem.

„Zimowa” zaś jest z dodatkiem świeżej pomarańczy i posypką w składzie jak wyżej.

Warto spróbować, zapewniam.

Z górskimi pozdrowieniami

                                                    Hanka